Az erek ultrahang vizsgálata

Az ultrahangot igen gyakran az erek vizsgálatára is használjuk. Ilyenkor az erek tágasságát, lefutását, faluk vastagságát nézzük. Megítéljük, hogy az érfalban vannak-e lerakódások, mennyi, milyen vastag, milyen a szerkezete, meszes vagy „lágy” felrakódás van-e. Ezután az erekben áramló vért vizsgáljuk az úgynevezett Color és Doppler módszeren alapuló eljárással. Ekkor láthatjuk, hogy van-e áramlás az érben, az milyen irányú, az esetleges érfali felrakódások milyen mértékű szűkületet okoznak, és az jár-e áramlási eltéréssel (áramlás fokozódással). A vizsgálat során megfigyelhetők ritmuszavarok is, melyek lehetnek szív eredetűek, ilyenkor érdemes kardiológust felkeresni, hogy megállapítsa a pontos zavart.

Lehet vivőereket/artériákat illetve viszereket/vénákat vizsgálni, melyek másképpen viselkednek, más-más esetben fontos megítélésük.

A fő nyaki verőerek (carotis – CDS) vizsgálata viszonylag jó becsléssel szolgál a többi artériák állapotára. A vizsgálat eredménye alapján egyfajta rizikót számolnak a szív- érrendszeri betegségekre, ami alapján gyógyszeres kezelést is kezdhetnek. A genetikai tényezőkön túl fontos rizikótényező az elhízás, a cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterin szint és a dohányzás.

A végtagok esetén gyakrabban a vénákat, azon belül is a mélyvénákat vizsgáljuk. A felületes vénák is begyulladhatnak vagy elzáródhatnak, ezáltal panaszt is okoznak, kezelésük szükséges, azonban jobban felismerhetők, és kisebb a rizikójuk a súlyosabb szövődményre. A mélyvénák elzáródása azonban súlyos szövődménnyel is járhat (pl. tüdőembolia), így felmerülése esetén sürgős vizsgálat szükséges.

A végtagi artériák vizsgálata ritkább, akkor is azt figyeljük, milyen mértékű felrakódások, meszesedések vannak, és ezek milyen szűkületet, áramláseltérést okoznak.

A hasi nagyerek ugyanígy vizsgálhatók azzal a korláttal, hogy a belek zavaró tényezőként jelentkeznek, az előző alkalommal jelzett, belekben lévő levegő miatt. Így előfordul, hogy csak igen korlátozottan láthatjuk őket. A hasi aorta (főverőér) esetén fontos megítélni, hogy van-e rajta tágulat, nagyobb kanyarulat, illetve a fali meszesedés mértéke milyen. A vese erek vizsgálatát is el lehet végezni, melynek szűkülete ritka esetben a magas vérnyomás okozója lehet, azonban a fenti korlátok miatt ez esetben vannak jobb vizsgálómódszerek is.

 

Legközelebb az urológiai, férfi, női nemi szervek ultrahang vizsgálatáról lesz szó.

Felkeltettük érdeklődését? Írjon nekünk!

Kollégánk hamarosan felveszi önnel a kapcsolatot!

Név:

Email cím:

Telefonszám:

Üzenet