Mit lehet ultrahanggal vizsgálni?

Az ultrahang széleskörűen alkalmazható, az elmúlt 35-40 év tapasztalata alapján káros hatása nincsen. Korlátai, hogy a csontok és a levegővel telt területek mögé nem lát be, ez alapján körvonalazható az is, hogy mi vizsgálható vele és mi nem. Igen jól használható lágyrészek, izmok, inak, ízületek, a nyaki erek és nyaki lágyrész valamint a végtag erek, emlők, férfi nemi szervek vizsgálatára.


Legáltalánosabb és legelterjedtebb használata a has és kismedence területén van, ami manapság már általános szűrő vizsgálatként is szerepel, de bármely szervi probléma felmerülése estén elsődlegesen választandó eljárás, így a máj, epeutak, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék, húgyhólyag, méh, petefészkek vagy prosztata esetén.

A mellékvesék csak kisgyermekkorban láthatók ultrahanggal, később már csak akkor kimutatható, ha valamilyen nagyobb elváltozást tartalmaz.

A belek egy speciális terület, mivel a belekben mindig, mindenkinek van valamennyi béltartalom és levegő, illetve a sok méter hosszú bélrendszer igen sok kanyarulatot ír le. A levegő miatt bizonyos területek egyáltalán nem értékelhetők, melyek a vizsgálat során is változhatnak. A bél belső nyálkahártyája sem ítélhető meg a vizsgálattal pontosan, azonban az egész bélfal sokszor igen, de csak a levegővel nem fedett területeken. Így bizonyos esetekben kimutathatók gyulladásos bélbetegségek, pl. akár vakbélgyulladás is, nagyobb daganatos elváltozás is felismerhető, azonban csak igen korlátozottan. Így a belekről az nem mondható el, hogy az ultrahang vizsgálattal teljes egészében áttekintettük, és biztosan semmi eltérést nem találtunk. Ugyanakkor e felsorolt betegségek felmerülése esetén is ez az első választandó módszer, mert jól hozzáférhető, nincs káros hatása, sok minden felismerhető, és a többi hasi szerv jól vizsgálható. (Alkati adottságok azonban még lehetnek korlátozóak.)

Vannak olyan esetek is, amikor még CT, esetleg MR vizsgálat után is bizonyos dolgok megítélésére vagy elkülönítésére UH vizsgálat szükséges. Az epehólyag tekintetében az ultrahang a legjobb vizsgálómódszer.

A fent említett korlátok miatt tüdő és koponya vizsgálatára nem megfelelő. A mellkasi folyadék még megítélhető, de a tüdő nem. A csecsemők koponyája is vizsgálható a kutacsokon keresztül, amíg azok nem záródnak, utána már nem.

Követező alkalommal az erek ultrahang vizsgálatáról lesz szó.

Felkeltettük érdeklődését? Írjon nekünk!

Kollégánk hamarosan felveszi önnel a kapcsolatot!

Név:

Email cím:

Telefonszám:

Üzenet