Pajzsmirigy, nyaki és egyéb lágyrészek UH vizsgálata

A pajzsmirigy vizsgálatára legtöbbször indokolatlan fáradtág, hosszú időn át fennálló idegesség, hirtelen kezdődő hajhullás, erős szívdobogás érzés, rövid idő alatt nagyobb súlyvesztés vagy gyarapodás, nyaki diszkomfort érzés esetén kerül sor, illetve, ha a családban előfordult már pajzsmirigy betegség. Mivel a hormon háztartás egy bonyolult, összetett rendszer, így egyéb hormonális eltérés vagy bőrgyógyászati betegségek hátterében is kérhetik a vizsgálatot. Ekkor a legtöbb esetben endocrinológus (hormon háztartással foglalkozik) felkeresése is szükségessé válhat.

Ultrahang vizsgálat során a szerv méretét, szerkezetét, erezettségét vizsgáljuk. Azt keressük, hogy az alapszerkezet normális vagy megváltozott, illetve, hogy van-e benne valamilyen csomó, göb, egyéb elváltozás. Főbb betegségei a gyulladás, specifikus immungyulladás, göbös, strumás eltérések és daganatok. Az ultrahanggal látott képet mindenképpen együttesen kell értékelni a klinikummal, tünetekkel, panaszokkal illetve a sokszor szükséges labor (hormon) és izotóp vizsgálatokkal. A felnőtt lakosság igen nagy arányában találhatók tünet és panaszmentesen banális göbök, mely azonban csak akkor mondható ki, ha ezt előtte kivizsgáltuk. Ilyenkor általában nincs is teendő, csak időszakos kontroll, követés szükséges. A hormonális eltérést általában gyógyszeresen szokták kezelni. Amennyiben a pajzsmirigy elváltozás olyan nagy méretű, hogy nyomja a környező szerveket (gégét, légcsövet, nyelőcsövet), vagy mélyen beterjed a mellkasba, illetve ezek panaszokat is okoznak, akkor műtét lehet szükséges. Ilyenkor a pajzsmirigy egy részét vagy egészét eltávolítják, azonban ezután a legtöbb esetben egész életen át tartó hormon pótlásra (gyógyszeres kezelés) lehet szükség.

A daganatos vagy arra gyanús eltéréseknél ultrahang vezérelt mintavétel (cytológia) elvégzésére van szükség, amikor a mintában lévő sejteket értékelik ki, és az alapján döntik el, hogy mi a további teendő. (Ilyen mintavételre rendelőnkben jelenleg nincs mód.)

A nyaki lágyrész vizsgálatakor a nyálmirigyeket (állkapocs alatti, nyelv alatti nyálmirigyek és fültőmirigyek felületes részei) is értékeljük. Ezek esetén is a méretet, szerkezetet, erezettséget tekintjük át. Itt is előfordulnak gyulladásos, daganatos betegségek, illetve a nyálkő tud erős fájdalmat okozni a nyálelválasztás során (étkezés).

További fontos tényező lehet gyulladásos vagy daganatos betegségek esetében a nyaki nyirokcsomók megítélése. Ilyenkor a nyirokcsomók méretét, alakját, szerkezetét, erezettségét vizsgáljuk, mely alapján legtöbbször elkülöníthető e két betegség típus nyirokcsomó megjelenése. Normális esetben is mindenkinek vannak nyirokcsomói, melyek mindféle fertőzések, sérülések, behatások, betegségekkel szemben veszik fel a harcot. Megjelenésük daganatos betegség esetén megváltozik, melyet ultrahanggal elég jól elkülöníthetünk. Ha mégis kétség merül fel, mintavétel lehet ez esetben is szükséges.

A nyakon kívül bármilyen más lágyrész is vizsgálható ultrahanggal, ahol szintén vagy a nyirokcsomókat vizsgáljuk, vagy bármi egyéb csomót, tapintható eltérést, bevérzést, vérömlenyt, tályogot. A leggyakoribb régió a hónalj és a lágyék vizsgálata. Az izmok, inak, ízületek vizsgálata azonban a mozgásszervi vizsgálatok közé tartozik.

Ezen kívül a hasfali izomzat elgyengülése, elvékonyodása miatt kialakult hasfali, illetve köldök és lágyéki sérvek gyanúja esetén is végzünk vizsgálatokat. A hasfali sérvek legtöbbször nőknél terhesség után, műtétek következtében illetve elhízás okán alakulnak ki.

Felkeltettük érdeklődését? Írjon nekünk!

Kollégánk hamarosan felveszi önnel a kapcsolatot!

Név:

Email cím:

Telefonszám:

Üzenet