BABAMOZI – Kismama 4D ultrahang vizsgálata

Azoknak a kismamáknak, akik már voltak genetikai ultrahangos vizsgálaton és azért jönnek el hozzánk, mert családjukkal együtt szeretnék megnézni kisbabájukat ajánljuk babamozi” szolgáltatásunkat, mely során elvégezzük a megfelelő méréseket, kívánság szerint megmondjuk a baba nemét, DVD-re rögzítjük a félórás vizsgálatot és fotót készítünk a piciről.

JAVASOLT IDŐPONTOK

  1. vizsgálat (6-8. hét): terhesség megállapítása, méhen kívüli terhesség kizárása
    2. vizsgálat (11-14.hét): első trimeszteri genetikai szűrés, pontos mérések
    3. vizsgálat (18-20.hét): második trimeszteri genetikai szűrés, genetikai ultrahang
    4. vizsgálat (27-31.hét): a baba növekedésének ellenőrzése
    5. vizsgálat (34-36.hét): a magzatvíz mennyiségének, a köldökzsinór és méhlepény állapotának és helyzetének vizsgálata

Hüvelyi ultrahang vizsgálattal a terhesség az 5. hét körül állapítható meg. A 6. héttől kezdődik az embrió szerveinek fejlődése és a 40. naptól már a szívműködés is jól látható. A 9. héten az embrió ülőmagassága (CRL-a fejétől a farkcsontig) 2,5 cm és már a mozgása is megfigyelhető.

A 12-14. héten megmérjük az embrió ülőmagasságát és a petezsákot, meghallgatjuk a szív pulzálását. A 3D/4D technika lehetővé teszi az egész magzat egyben való ábrázolását, térben való elhelyezkedését. A magzat körüljárható – lehetőséget ad az embrionális képletek pontosabb felismerésére – a különböző fejlődési rendellenességek lehető legkorábbi észlelésére. A tizedik és a tizenkettedik hét között mérjük a nyaki redőt (a bőrfelszín és a koponyacsont közti rést). Amennyiben ez a méret meghalad egy bizonyos értéket, úgy felmerülhet a kromoszóma-rendellenesség esélye, ezért további vizsgálatok elvégzése szükséges. Ezzel a módszerrel a Down-szindrómás magzatok nagy arányban kiszűrhetőek. Amennyiben ezt az ultrahang vizsgálatot a vérmintából kimutatott célzott laboreredményekkel együttesen értékeljük, a szűrő vizsgálat hatékonysága jelentősen növelhető. Meg kell jegyezni azonban, hogy 100 %-os szűrési hatékonyságot még ez a modern eljárás (un. integrál-teszt) sem jelent. A korai szűrővizsgálat célja, hogy a legsúlyosabb fejlődési rendellenességeket már a 12. hét előtt kiszűrjék.

A 18. és 20. hét között ellenőrzik a méhlepény elhelyezkedését, a magzatvíz mennyiségét, a koponyát, a gerincet, a hasfalat, a végtagokat, a 4 üregű szívet, a rekeszizmot, a veséket, a gyomrot és hólyagot. A gyomor teltsége jelzi, hogy a magzat nyelőcsöve átjárható, a telt hólyag pedig, hogy működik a vese. Ebben az időszakban a magzat fekvésétől függően már a neme is megállapítható. Jól látható a magzati koponya, gerinc, has, végtagok, belső szervek (agyi képletek, szív, tüdő, máj, gyomor, vesék, húgyhólyag). A 3D/4D technika segítségével a magzat egészében leképezhető, 360 fokban elforgatható, minden oldalról áttekinthető. Pl: a gerinc teljes ábrázolása csak 3D/4D-ben látható, mivel görbületet mutat. A végtagok is jobban láthatóvá válnak, megszámolhatók az ujjacskák, mozgásában nézhetjük. A következő hetekben már a magzat egyenletes fejlődését, életjelenségeit, arcát, utólagosan kialakuló rendellenességeit figyelhetjük meg.
3D/4D-ben a baba arcocskája minden részletében valósághűen látható és kiforgatható. Láthatóak a vonásai, az hogy ásított, hogy kinyitotta a szemét, mosolygott, bekapta az ujjacskáit, esetleg még grimaszolt is. Megállapítható a baba neme is, a 3D/4D technikával a nemi szervek gyönyörűen ábrázolhatóak. Mert amíg csak hallották, addig azért kétségeik lehetnek, de amint megpillantják, azonnal elszáll minden bizonytalanságuk.

A következő ultrahangvizsgálatot a 28-30. héten végzik. Megnézik a magzatvíz mennyiségét, a méhlepény elhelyezkedését és érettségét, a magzat fekvési helyzetét, belső szerveit és az arcát. Mérésekkel ellenőrzik az arányos fejlődést és az esetleges késői velőcső záródási rendellenesség szűrésére ismét megnézik a gerincet.
A szülés előtti utolsó ultrahangvizsgálat a 36. hét körül esedékes. Ebben az időszakban ellenőrzik, hogy elég fejlett-e a magzat és a méretek alapján súlybecslést is készítenek. Megnézik a magzat fekvési helyzetét, a magzatvíz mennyiségét, a lepény helyzetét és érettségét. Ha a méhlepény érettebb, akkor a magzaton keringés ellenőrzése céljából flowmetriát (keringési vizsgálatot) végeznek. Ha ezen a vizsgálaton mindent rendben találnak, akkor általában már nem szoktak további ultrahang vizsgálatot végezni.

Leletmagyarázat

BPD: fej keresztirányú átmérője (két halánték közt)
OFD: fej hosszanti átmérője (homlok és tarkó közt)
HC: fel kerülete
TAD: mellkas átmérője
APTD: has keresztirányú átmérője
AC: has kerülete
FL: combcsont
TIB: sípcsont
FIB: szárkapocscsont
HUM: felkarcsont
RAD: alkarcsont
CRL: ülőmagasság
LMP: menstruáció (dátum)
EDD by LMP: szülés a menstruáció alapján (dátum)
AVARGE GA: méretek alapján számított terhességi hét
GA by LMP: menstruáció alapján számított terhességi hét
EDD by Ultrasound: szülés az ultrahang alapján
FW Hadlock: becsült súly
FHR: szívhang
MVF: farfekvés
KPF: fejfekvés
KP: közepes
PLC: placenta (méhlepény)

Írjon nekünk!

Kollégánk hamarosan felveszi önnel a kapcsolatot!

Név:

Email cím:

Telefonszám:

Üzenet