Ultrahang vizsgálatok

Belgyógyászati ultrahang vizsgálatok

Has-, kismedencei ultrahang vizsgálat

Előkészítés:

A vizsgálatot éhgyomorra végezzük, így kérjük, 5 órával a vizsgálat előtt ne egyen és csak szénsavmentes vizet igyon (0,5-1 l) (kávé, szénsavas, cukros, rostos üdítő kerülendő, illetve a dohányzás és rágózás mellőzése is ajánlott 1-2 órával a vizsgálat előtt)! A húgyhólyagját a vizsgálat előtt ne ürítse (telt hólyag szükséges a kismedence korrekt megítéléséhez)!

A vizsgálat sürgősség esetén elvégezhető evés után is, ez azonban bizonyos területek, szervek megítélését bizonytalanná teheti, üres hólyag mellett a kismedence (alhas) vizsgálata korlátozott értékű.

Amennyiben cukorbeteg, kérjük, bejelentkezéskor ezt jelezze! Reggeli időpont esetén cukorgyógyszerét, inzulinját ne vegye/adja be, azokat és ennivalót hozzon magával, melyeket rögtön vizsgálat után beveheti. Délutáni időpont esetén a gyógyszert, inzulint és étkezést igyekezzen a vizsgálathoz időzíteni, időpontot ez alapján kérjen, és a vizsgálat előtt 3 órával csak könnyű szénhidrátot egyen. Gyógyszereit, inzulinját és ennivalóját hozza magával!

Egyéb gyógyszerek vízzel bevehetők!

Javaslat:

A vizsgálat során a máj, az epeutak, epehólyag, a hasnyálmirigy, a vesék, a lép, és bizonyos fokig a belek ábrázolása történik, illetve azok kóros folyamatainak felismerése.

A gyomor és belek megítélésére az Ultrahang vizsgálat csak korlátozottan alkalmas, csak bizonyos betegségek gyanúját vetheti fel, melyet további gastroenterológiai illetve eszközös vizsgálatoknak – pl. vastagbéltükrözés, gyomortükrözés, CT, stb – kell tisztázniuk. Azonban ezen vizsgálatok előtt az ultrahang vizsgálat csaknem minden esetben szükséges, többek között az egyéb eltérések megítélésére illetve kizárására.

Információk nyerhetők a hasi főverőérről és ágainak rendellenességeiről, a hasi nyirokcsomók kóros folyamatairól. A kismedence (alhas) vizsgálata során a folyadékkal telt húgyhólyag fala és tartalma, a méh és petefészkek, illetve a prostata is jól vizsgálható.

A vizsgálat végezhető szűrő jelleggel illetve javasolt bármilyen hasi panasz esetében, legyen az hirtelen jelentkező, vagy hosszabb ideje fennálló fájdalom, diszkomfort, nyomásérzés, teltségérzés stb. A vizsgálat eredményétől függően további, más jellegű vizsgálatokra is szükség lehet a pontosabb diagnózis elérésére.

Daganatos megbetegedések esetén rendszeres kontroll vizsgálatokat végzünk.

Írjon nekünk!

Kollégánk hamarosan felveszi önnel a kapcsolatot!

Név:

Email cím:

Telefonszám:

Üzenet