Ultrahang vizsgálatok

Belgyógyászati ultrahang vizsgálatok

Keringésvizsgálatok

A vizsgálat során látjuk az érfal eltéréseit, megvastagodását, meszesedését, sőt, véralvadékok felrakódását, érelzáródást is. A Doppler effektus alkalmazásával értékelhető az áramló vér iránya, sebessége, egyenletessége („kavarodás-mentes” haladása). Ezt láthatjuk a gép által megmutatott áramlási görbén, vagy színekkel kódolva, emellett az áramlás hangját is halljuk.

Kiegészítő Doppler vizsgálatot bármilyen vizsgálat során is végzünk, amennyiben valamilyen eltérést, elváltozást találunk, és annak erezettségét szeretnénk megítélni. Ez az elváltozás tipizálásában segít bennünket.

a/ Nyaki erek – carotis Doppler ultrahang vizsgálata

Előkészítés: nem szükséges.

Javaslat:

A nyaki verőerek falának, illetve az áramlási viszonyoknak a megítélése jól jellemzi az általános érelmeszesedés állapotát. Végezhető szűrő jelleggel (általában 40-50 éves kor felett), dohányzó pácienseknél, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterin szint, súlyos elhízás esetén. Indokolt a vizsgálat elvégzése szédüléses panaszok, valamint ezzel összefüggő, vagy független kézzsibbadás, felső végtag gyengeség, időszakos látászavar, vagy bizonyos fül-orr gégészeti problémák jelentkezése esetében is.

b/ Has- és kismedence érrendszerének Doppler ultrahangos vizsgálata

Előkészítés: has-, kismedencei ultrahang vizsgálatnál leírt előkészítés szükséges. 

Javaslat:

A has- kismedencei ultrahang vizsgálat részeként vagy önállóan is végezhető, elsősorban a hasi főverőér (aorta) keringési jellegzetességeinek megítélésére, illetve a belőle eredő erek, a különböző hasi szerveket ellátó érképletek vizsgálatára.

A kismedence verőereinek vizsgálata elsősorban a lábak keringésvizsgálata során lehet fontos, mivel a vér a lábakhoz a hasi főverőérből a medencei verőereken keresztül jut el.

c/ Végtagok (alsó, ritkábban felső) artériás Doppler vizsgálata

Előkészítés: nem szükséges.

Javaslat:

Az érszűkületek korai felismerése, közvetlen és közvetett jelekből súlyos szűkületek és elzáródások ismerhetők fel, melyek mihamarabbi kezelése nagyon fontos. A Doppler vizsgálatot akkor javasoljuk, ha időszakosan, és főleg gyaloglás közben lábfájás (“begörcsölő vádli”) alakul ki, mely rövid pihenőre múlik, illetve elszíneződő lábujjakat, hideg lábfejet észlel.

d/ Végtagok (alsó, ritkábban felső) vénás Doppler vizsgálata

Előkészítés: nem szükséges.

Javaslat:

Főként az alsó (ritkábban felső) végtag mélyvénáinak (viszerek) vizsgálatát jelenti. Legfontosabb javallat a fájdalmas lábszár- netán teljes alsó végtag duzzanat, feszülés, amit okozhat a mélyben futó vénák elzáródása, thrombosisa, mely önmagában is súlyos betegség, sokszor sürgősséggel vizsgálandó (kezeletlen esetben tüdő embóliát okozhat).

A felületes vénák vizsgálatára ritkán kerül sor, gyulladás, elzáródás itt is előfordulhat.

Írjon nekünk!

Kollégánk hamarosan felveszi önnel a kapcsolatot!

Név:

Email cím:

Telefonszám:

Üzenet