Urológiai, férfi, női nemi szervek vizsgálata

Az urológia körébe általánosan a vesék, húgyvezeték, húgyhólyag vizsgálata tartozik. Az urológusok ultrahang vizsgálatuk során csak ezekre, illetve a férfiak prostata és ondóhólyag vizsgálatára fókuszálnak. A radiológiai ultrahang vizsgálat mindig komplexen vizsgál, a hasi ultrahang vizsgálat részeként, hisz sokszor összefüggnek a különböző területek, betegségek.

A vesék esetén azok helyzete, nagysága, szerkezete kerül megítélésre, melyekből a funkcióra is lehet valamilyen mértékben következtetni, de e kettő nem mindig van szoros összefüggésben. Felfedezhetők, cystak, kövek, jó és rosszindulatú daganatos betegségek, vesekárosodásra utaló jelek.

A húgyvezeték keskeny cső, mely a belek mögött helyezkedik el, így csak akkor vizsgálható, ha kóros mértékben kitágult.

A húgyhólyag vizelettel telve vizsgálható jól, így megítélhető fala, esetleges fali növedék, tágulat, vagy az üregen belüli eltérések, növedékek, üledék vagy kő.

A férfiak esetében a prostata méretéről tudunk leginkább nyilatkozni, a szerkezet alapján kevéssé eldönthető, hogy jóindulatú vagy rosszindulatú eltérést látunk. E tekintetben az MR vizsgálat a leginkább mérvadó a cytológiai mintavétel mellett.

Az ondóhólyag mérete és szerkezet is megítélhető a vizsgálattal.

Nők esetében telt hólyag mellett a méhről és fogamzóképes korban a petefészkekről lehet nyilatkozni, melyek mérete, szerkezete vizsgálható. Láthatók cysták, cystosus képletek, jó vagy rossz indulatú daganatok, melyek esetén legtöbbször további vizsgálatokra is szükség van. A hüvelyi ultrahang a közelség és a belek kevésbé zavaró hatása miatt pontosabb megítélést tesz lehetővé. Ezután szintén MR vizsgálat vagy mintavétel válhat szükségessé.

A férfi külső nemi szervek is vizsgálhatók ultrahanggal, így a herék, mellékherék, melyeket bármilyen panasz, vagy meddőségi probléma esetén szoktunk elvégezni. Ekkor is a méretet, szerkezetet, erezettséget látjuk, amikor is felfedezhetők meszesedések, gyulladások, daganatos betegségek, vénás tágulatok, mely utóbbi a meddőség egyik oka is lehet. Fiatal felnőtt korban különösen fontos panasz esetén a vizsgálat, hisz a here daganatok ekkor a leggyakoribbak, azonban időben kezdett kezeléssel igen jól kezelhetők, egyébként gyors előrehaladásúak.

A nők (és akár férfiak) emlő ultrahang vizsgálata is elvégezhető, ilyenkor a kikérdezés mellett, tapintásos vizsgálat is zajlik. Fontos azonban hozzátenni, hogy egy komplex emlővizsgálat során legtöbbször mammographia is készül (ezt rendelőnkben jelenleg nem tudjuk elvégezni). Az ultrahang vizsgálat fiatal korban, terhesség, szoptatás idején elsődleges, és ajánlott implantatum behelyezés előtt is. Amennyiben bármilyen csomót tapint, eltorzulást, behúzódást, bőrpírt talál, úgy az ultrahang szükséges, mely mellett legtöbbször mammographiára is szükség van. Szűrő jellegű mammographia 35-40 éves kortól, a rizikó csoportokban korábbi életkortól kezdődően javasolt, implantatum mellett is elvégezhető.

 

Legközelebb a pajzsmirigy, nyaki és egyéb légyrészek vizsgálatáról lesz szó.

Felkeltettük érdeklődését? Írjon nekünk!

Kollégánk hamarosan felveszi önnel a kapcsolatot!

Név:

Email cím:

Telefonszám:

Üzenet